300 g mąki pszennej
200 g cukru
1/4 litra mleka
3 żółtka
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy, dobrze
mieszamy aż składniki się połącza i ciasto będzie jednolite. Ciasto ma
mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Jeżeli ciasto jest za gęste
dodajemy wody. Odstawiamy ciasto na 10 – 15 minut. Rozgrzewamy
waflownicę. Przed wylaniem każdej porcji ciasta waflownice lekko
smarujemy tłuszczem za pomocą pędzelka. Wafelki pieczemy na jasnozłoty
kolor. Odkładamy do ostygnięcia. Jeżeli chcemy nadać wafelkom kształt
miseczek, rożków lub rurek trzeba to zrobić dopóki wafelki są ciepłe. Po
wystygnięciu wafle są twarde i chrupiące.
Mniam ;]
A co powiecie na waflowe miseczki z niespodzianką??
Pozdrawiam i zapraszam ponownie ;]
+ Obserwujcie (gdy zbiorę kilkunastu obserwatorów będzie konkurs z nagrodami :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz