środa, 14 listopada 2012

Przepis na Wafle!

Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g cukru
1/4 litra mleka
3 żółtka
szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy, dobrze mieszamy aż składniki się połącza i ciasto będzie jednolite. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy wody. Odstawiamy ciasto na 10 – 15 minut. Rozgrzewamy waflownicę. Przed wylaniem każdej porcji ciasta waflownice lekko smarujemy tłuszczem za pomocą pędzelka. Wafelki pieczemy na jasnozłoty kolor. Odkładamy do ostygnięcia. Jeżeli chcemy nadać wafelkom kształt miseczek, rożków lub rurek trzeba to zrobić dopóki wafelki są ciepłe. Po wystygnięciu wafle są twarde i chrupiące.


Mniam ;]
A co powiecie na waflowe miseczki z niespodzianką?? 

Pozdrawiam i zapraszam ponownie ;]
+ Obserwujcie (gdy zbiorę kilkunastu obserwatorów będzie konkurs z nagrodami :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz