poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Ciachoooo !

Ciacho! I nie mam na myśli jakiegoś przystojniaka :) tylko prawdziwe ciasto do zjedzenia :P

Rafaello na krakersach.

Składniki:
2-3 paczki prostokątnych krakersów (kilka sztuk odkładamy do posypki)
1 litr mleka, 2 budynie waniliowe z cukrem, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4szkl. cukru, 1żółtko, 25dag masła
20dag wiórków kokosowych( w tym 5dag na posypkę)

Przygotowanie:
1. Z mleka, proszku budyniowego, mąki ziemniaczanej i cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z żółtkami i nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec wsypujemy 15 dag wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy.
2. Na blasze ( o wymiarach 30x20cm) układamy warstwami krakersy i masę (tak, aby warstw było jak najwięcej).

U mnie wyszło tych warstw 5, ponieważ robiłam na blasze o wymiarach 40x30.

3. Pozostałe wiórki kokosowe podsmażamy na patelni, aż się zrumienią. Mieszamy z kilkoma pokruszonymi krakersami i posypujemy gotowe ciasto. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy krakersy zmiękną, unikniemy wówczas problemów z krojeniem.

Nie wiem czy nie powinnam zaproponować chusteczki :) bo niektórym mogła ślinka polecieć :P
Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz